Dzieciom przez pierwsze miesiące życia daje się mleko
Później powoli włącza się inne pokarmy, zgodnie z książkami i zaleceniami lekarza. Dzieciom nie wolno nigdy podawać brudnych warzyw i owoców. Muszą to być owoce czyste, umyte starannie. Jeśli mają brzydką skórkę to należy je obrać. Szczególnie obecnie warto tak postępować, bo nigdy nie wiadomo, czy owoce i warzywa nie są pryskane, a jest to powszechne działanie w ogrodnictwie i rolnictwie. Zatem mycie i obieranie to podstawa. Nie wolno dawać dzieciom owoców niedojrzałych, bo może je boleć brzuszek. Bardzo kwaśne owoce także nie są wskazane. Uzupełnienie diety o warzywa i owoce to dobry pomysł, ponieważ dziecko musi jadać witaminy i minerały. Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i błonnika. Jabłka warto dawać dziecku, ponieważ mają dużo błonnika i pektyn, czyszczą organizm. Dziecko codziennie powinno zjeść chociaż jedno jabłuszko. To na pewno dobra dieta dla maluszka. Zalecane są także rodzime owoce: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, borówki. Można je powoli włączać do dziecięcej diety.
Co warto wiedzieć o diecie dziecka?
Marchewka, dynia, brokuły i ziemniaki – takie warzywa warto podawać maluchowi. Przez pierwsze pół roku życia dziecko pije wyłącznie mleko, później do diety można włączać także warzywa. Są one na pewno godne uwagi i bogate we wszelkie składniki. Dziennie można podawać dziecku 100-130 gramów warzyw, przyzwyczajając je powoli, od dwóch łyżeczek warzyw. Można podawać pietruszkę, szpinak, szczypior jako dodatek do dań. Dziecko na pewno polubi takie smaki. Arbuz w małych kawałkach także można podać maluchowi. Przeciery warzywne i puree to najlepsza forma – puree można zrobić z ziemniaków, marchewki czy brokułów. Na pewno maluch je polubi. Można je lekko doprawić, ale nie wolno mocno ich solić czy dodawać dużo pieprzu. Lepiej delikatnie dosmaczyć warzywa ziołami. Dzieci lubią zupy kremy, na przykład krem marchwiowo–dyniowy czy krem z zielonego groszku. Dzieci lubią też drobno posiekane sałatki, łatwiej je przyswajają.